Les reformes de banys o de cuines solen ser les més comunes, ja que pel pas del temps i d’un ús molt freqüent són les estances que més es deterioren o bé queden més antiquades. En aquest post ens centrarem al bany, més endavant dedicarem un altre article a la cuina, i et donarem una sèrie de pautes per aconseguir treure el màxim partit a aquest espai. Comencem.
Primer haurem de tenir clar com sempre les nostres necessitats: banyera o plat de dutxa, emmagatzematge, si és un bany de cortesia o el general de la casa, quantes persones el solen fer servir… El pressupost disponible també és un punt important, el cost pot influir molt en els materials que es volen emprar. S’ha de calcular si s’han de modificar instal·lacions ja sigui per antiguitat o per modificació de situació dels sanitaris.
Un cop tenim una base clara del que volem hauríem de realitzar un plànol amb mides reals, no ens oblidem del més important, i és respectar les distàncies mínimes requerides per cada element sanitari, com per exemple: el vàter necessita almenys 60 cm d’amplada, una dutxa còmoda almenys de 80x80cm o la porta que necessita uns 70 cm d’obertura. Una distribució funcional és el més primordial tant a un bany petit com a un de gran. Una pregunta clàssica és si es poden modificar de situació els sanitaris, doncs bé, no en tots els casos es poden canviar de lloc, s’ha de tenir en compte els baixants generals, per exemple el vàter necessita un desguàs de grandària considerable i és per això que ha d’estar el més a prop possible d’aquest baixant.
La il·luminació és un punt important, alguns banys tenen finestres i d’altres són interiors i no tenen il·luminació natural, sigui com sigui és fonamental una bona il·luminació artificial. Necessitarem un punt de llum general al sostre, un altre punt més potent a la zona de rentat (per veure’ns bé a l’hora de pentinar-nos, maquillar-nos o afaitar-nos) per mitjans d’aplics per exemple, i per últim podem fer servir llums indirectes per aconseguir un ambient més acollidor o relaxant. Tampoc ens hem d’oblidar de la ventilació, si tenim finestra perfecta, però en el cas contrari ens haurem d’assegurar d’instal·lar un bon sistema de ventilació per evitar les males olors i les humitats. També és important la seguretat, l’aigua i l’electricitat no són bones amigues, així que tots els endolls, interruptors i mecanismes elèctrics han d’estar mínim a 1 m de distància de la banyera, dutxa o aixetes.
El següent pas és escollir els materials, han de ser resistents a les humitats i als productes de neteja. Les ceràmiques i porcellànics són els més emprats, però avui dia també trobem d’altres com la pedra, marbres, fustes sintètiques, vinílics, vidres… Aquí ja escolliu en funció del que més us agradi o us convingui segons preu o estètica. Compte amb els colors, pensa que el bany el fareu servir durant molts anys, utilitza colors neutres com els blancs, grisos o fustes. Als banys petits és recomanable fer servir tons clars per donar amplitud i lluminositat, i, en canvi, en banys grans no hi ha una regla establerta, podem fer servir dissenys més creatius. El que hem de pensar és que el bany és un espai de relaxació i benestar, no poseu totes les parets del mateix color, intenteu fer alguna combinació. Si ho penses bé a un balneari o spa, quins materials i colors són els més utilitzats?
Escollir els mobles i els sanitaris també s’han de fer amb cap, haurem de calcular l’emmagatzematge que necessitem (tovalloles, paper higiènic, estris d’higiene personal…) i si en podem fer servir auxiliars com columnes o estanteries. Els sanitaris com el vàter o el bidet millor si són a ran de paret o suspesos, faciliten la neteja i a més no tenen racons de difícil accés, l’inconvenient és que la seva instal·lació és més cara i complexa. Una manera d’estalviar espai és canviar el radiador convencional per un radiador tovalloler, els elèctrics a la llarga surten més cars que el d’aigua i els cromats escalfen menys que els blancs. El mirall també s’ha d’escollir amb compte, poden fer que un bany petit sigui menys angoixant i en un bany gran pot ser espectacular, però sigui com sigui s’ha de tenir en compte la mida del bany i del moble, la il·luminació i l’alçada de qui l’utilitzi.
I ja per últim, la pregunta clau, plat de dutxa o banyera? No hi ha una alternativa més bona que l’altre, totes dues són bones opcions, el que s’ha de tenir en compte és l’espai i les vostres necessitats. I si teniu força espai, instal·lar totes dues és un gran avantatge. Però si heu de decidir per un o per l’altre, us donem uns quants consells perquè trieu el que més un convingui.
La dutxa és ideal per espais petits, avui dia els plats extraplans ens permeten fer-los a la mida aprofitant tot l’espai disponible, encara que hi hagi cantonades o racons amb angles diversos. És ideal per garantir una seguretat a partir d’una certa edat o si tenim problemes de mobilitat (ens permeten entrar i sortir amb molta facilitat). També consumeix bastant menys aigua que la banyera i a l’hora de neteja és molt més accessible i senzill. L’ideal seria poder tenir el plat de dutxa arran de terra, però a vegades no és tan senzill, hem de tenir en compte els desaigües i les canonades que han de tenir una petita pendent, així que si no es pot obrir el terra per poder-lo encastar (o mirar d’obrir el sostre per la planta de sota) ens quedarà uns centímetres elevat, però avui dia això no ens ha d’amoïnar, ja que hi ha plats de dutxa de només 3 cm d’amplada. Una altra solució és realitzar el plat de dutxa d’obra amb el mateix paviment que el terra, només hem de garantir que la zona de dutxa es realitzi amb un paviment antilliscant C3.
La banyera és ideal si tenim força espai, ens permet gaudir de llargs banys relaxants i desconnectar de l’estrès. Un bon bany calent ens ajuda a agafar el son, alleujar dolors musculars o millorar la circulació. Si tenim fills petits és ideal perquè ens fa la tasca més fàcil, divertida ja que poden jugar i alhora els relaxa. La banyera al contrari que la dutxa, és més decorativa, elegant i n’hi ha molts estils que es poden adaptar a qualsevol ambient.
Escolliu el que escolliu, plat de dutxa o banyera, no us oblideu de les mampares, són perfectes pels tancaments i amb els anys han anat evolucionant (perfils minimalistes, tractaments anti calç…,). Avui dia trobem de tota mena i estils, des d’un simple vidre fixe fins a una corredissa en cantonada n’hi ha múltiples alternatives. Només una cosa a tenir en compte, l’obertura no ha de ser de menys de 40 cm i sempre que sigui possible deixar un pas d’almenys 50 cm o més.
Us animeu a reformar el vostre bany? Truca’ns sense compromís.