Hi ha períodes de l’any què ens trobem a la consulta que augmenten les urgències o els pacients empitjoren, on la gran majoria de visites presenten dolors forts o” es queden clavats”, totes les trucades són amb pressa perquè ja no poden més, no poden moure’s o el dolor és molt agut.
I sempre acostuma a coincidir la mateixa setmana, llavors et preguntes, com pot ser que ara de cop estigui tothom malament? Per què hi ha setmanes que no paren les urgències i altres que no n’hi ha cap?
Segurament influeixen molts factors i circumstàncies personals i individuals, però també coincideix amb moments concrets; abans de vacances, dies festius, tancament d’any o trimestre… moments on es produeixen importants pics de feina amb el consegüent augment d’estrès tant físic com mental o emocional.
I perquè patim dolor muscular, mal d’esquena, contractures o mal de cap quan estem estressats?
L’estrès és qualsevol amenaça a l’homeostasi (equilibri) de l’organisme, sigui real (físic) o mental (psíquic), creat per factors interns i externs. Té per objectiu mobilitzar energia i preparar una resposta fisiològica davant l’agent estressor, sigui de lluita o de fugida.
En aquesta resposta s’alliberen substàncies químiques com l’adrenalina i el cortisol, s’activen les reserves de glucosa i àcids grassos i s’activa el sistema immunològic, sistema muscular i el cervell.
El sistema muscular s’activa i augmenta el seu to per preparar-se per fer front a l’agent estressor, sigui per fugir o lluitar.
El problema és que en l’actualitat les amenaces són de menor intensitat però major duració, i el nostre cos reacciona com si fos un estrès vital, però de llarga duració, fent que el cos estigui en alerta i en tensió períodes llargs de temps, creant així tensions musculars excessives i contractures.
I què puc fer per millorar aquest estrès diari i evitar els problemes musculars?
-Fes exercici de mobilitat i estiraments al matí i al vespre.
-Fes petits descansos mentre treballes, mou-te i camina quan hagis d’estar en postures mantingudes o repetides durant períodes llargs de temps.
-Fes respiracions diafragmàtiques, conscients, lentes i profundes quan estiguis molt accelerat/da i abans d’anar a dormir.
-Incorpora la meditació i el mindfulness a la teva rutina diària.
-Hidrata’t i menja bé.
-Dorm i descansa, de 7 a 9 h diàries.
-Fes dutxes o banys d’aigua calenta.
-Fes exercici de manera regular.
Els tractaments de fisioteràpia de manteniment et poden ajudar a mantenir el teu cos en un estat òptim i fer front a aquests pics d’estrès.