Salut totes

MALALTIES NEURODEGENERATIVES.

 

Recentment, s’han celebrat el Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple i el Dia Mundial de l’ELA. Potser has vist pel teu municipi, o en alguna publicitat, que es realitzen diverses activitats per donar suport a aquestes malalties. Per ajudar a visibilitzar-les i entendre-les millor, he pensat a escriure una mica sobre elles. No explicaré detalls tècnics de cada malaltia, sinó una visió global de com afecten i en què ajuda la fisioteràpia.

Les malalties neurodegeneratives engloben un gran nombre de malalties, que tenen en comú una degeneració neural que afecta el sistema nerviós central i/o perifèric.
Algunes altres malalties neurodegeneratives que pots conèixer són l’Alzheimer, el Parkinson o la Demència.

De forma progressiva, poden afectar el moviment, al llenguatge, la coordinació i equilibri, la memòria i inclús l’estat anímic. Arribant a produir una limitació funcional i pèrdua d’autonomia.

Són malalties irreversibles, que causen un gran trasbals a qui la pateix i a tot el seu entorn. El tractament, sempre multidisciplinari, haurà d’anar enfocat a controlar els símptomes i millorar la qualitat de vida.

Cada persona és única, en el seu procés, entorn i circumstàncies, això ho diem i ho valorem en qualsevol patologia, però en aquestes malalties és d’important rellevància, ja que no trobarem dues persones amb la mateixa aparició de símptomes ni evolució. Per això, hem de valorar i acompanyar individualment en cada moment i estadi de la malaltia.

Com et pot ajudar la fisioteràpia?
L’objectiu principal del tractament de fisioteràpia i rehabilitació, anirà enfocat a tractar les alteracions físiques que produeixen aquestes malalties.

Localment, treballem per millorar i alentir els símptomes que afectin el sistema musculoesquelètic, com la pèrdua de mobilitat i força, a través d’exercicis de resistència, exercicis actius i estiraments.

També de manera global treballem l’equilibri, la coordinació i la marxa, per mantenir en tot moment la funcionalitat del dia a dia, enfocant-nos en els exercicis que més dificultats tingui la persona.

El treball de les activitats de la vida diària (AVD), acompanyats dels terapeutes ocupacionals, també són molt importants. Com realitzar transferències, aixecar-se del llit, de la cadira, entrar a la dutxa, vestir-se o pujar i baixar escales.

Coses que no ens requereixen quasi atenció en la nostra vida diària poden ser molt limitants i dificultoses.

També hem dit que poden afectar la parla, i inclús la respiració i deglució, per això no ens hem d’oblidar del treball de tota la musculatura facial amb exercicis de mímica i exercicis respiratoris, feina que pot ser compartida amb logopèdia.

Per últim i no menys important, l’acompanyament al malalt i a tota la seva família, per adaptar l’entorn a les necessitats de mobilitat que vagin apareixent en l’evolució de la malaltia, aconsellar ajudes tècniques, ensenyar com moure’s de manera més eficient i segura, modificar elements domèstics, escoltar i donar consells en allò que ens demanin i tinguem la capacitat de resoldre.

Com ja hem dit, sempre treballar acompanyats per terapeutes ocupacionals, logopedes, psicòlegs i qualsevol professional que pugui millorar i facilitar la qualitat de vida de les persones que pateixen aquestes malalties.

Què fem a ésser fisioteràpia?
Fem sessions de rehabilitació basades en exercici terapèutic acompanyades d’exercici assistit i actiu.
Fem sessions de fisioteràpia aplicant diferents tècniques de teràpia manual. Fem classes de grups reduïts de Pilates Terapèutic.
Tenim tecnologia innovadora de Neuromodulació No Invasiva Nesa que ajuda a reequilibrar i optimitzar el Sistema Nerviós.

Si creus que et podem ajudar, no dubtis a contactar amb nosaltres!

Aquesta web utilitza Cookies    Veure Política de cookies
Privacidad