La por o temor és una emoció que serveix per avisar d’un possible perill. Si aquesta emoció és gran, es pot dir feredat.
La por és definida clínicament com una pertorbació angoixant de l’ànim a causa d’un risc o dany real o imaginari. És també una aprensió que té algú que li passi alguna cosa contrària al que desitja. La por és una emoció caracteritzada per un intens sentiment habitualment desagradable, provocat per la percepció d’un perill, real o suposat, present, futur o fins i tot passat. Des del punt de vista biològic, la por és un esquema adaptatiu, i constitueix un mecanisme de supervivència i de defensa, sorgit per permetre a l’individu respondre davant situacions adverses amb rapidesa i eficàcia. En aquest sentit, és normal i beneficiós per a l’individu i per la seva espècie.
Aquesta es la definició que podem trobar sobre la Por, però a mi m’agradaria parlar de la por des de la basant de com gestiono aquesta emoció i com puc superar aquells moments que quasi amb paralitzant.
Davant de situacions com parlar amb alguna persona en concret, el cap, el pare o un grup de persones, poder viatjar sol sense cap impediment i també anar a fer una entrevista de feina, el meu cos es paralitza i m’impedeix ser com soc jo realment.
En moments de por la nostra amígdala (la part cerebral que regula les emocions) envia missatges d’alarma massius a tot el nostre cervell i a tot el nostre cos.
Primer de tot, el que hem de fer és controlar aquesta emoció.
¿Com ho podem fer?
Hem de tenir en compte:
- PERCEPCIÓ, AVALUACIÓ I EXPRESSIÓ DE LES EMOCIONS
Seria capacitat per expressar adequadament els sentiments i les necessitats que hi estan associades en el moment oportú i de manera correcta. - ASSIMILACIÓ O FACILITACIÓ EMOCIONAL
Seria l’habilitat per tenir en compte els sentiments quan realitzem un procés de presa de decisions. Les emocions serveixen per modelar i millorar un pensament al dirigir la nostra atenció cap a la informació significativa, i poden facilitar el canvi de perspectiva i la consideració de nous punts de vista.
- COMPRENSIÓ I ANÀLISI DE LES EMOCIONS
Saber etiquetar les emocions i reconèixer en quina categoria s’agrupen els sentiments, així com conèixer les causes que les generen i les conseqüències futures de les nostres accions.
- REGULACIÓ EMOCIONAL
La regulació conscient de les emocions. Inclouria la capacitat per estar obert als sentiments, tant positius com negatius. A més, comprendria l’habilitat per regular les emocions moderant les negatives i intensificant les positives sense reprimir ni exagerar la informació que comuniquen.
Sé que es complicat en moments de Por, posar en practica tot això, per tant aquí tens el meu servei d’acompanyament per poder investigar i gestionar aquesta emoció.