Els aliments són productes naturals o elaborats, formats per elements anomenats nutrients, com ara proteïnes, hidrats de carboni, greixos, vitamines, minerals i aigua, entre altres compostos, i necessaris per al bon funcionament de l’organisme.
Una alimentació saludable, com per exemple la dieta mediterrània, inclou aliments nutritius, especialment els d’origen vegetal, com ara les hortalisses, les fruites, els llegums, les fruites seques, els cereals i derivats com el pa, la pasta i l’arròs integrals, i l’oli d’oliva verge. El consum d’aquests aliments, a més de proporcionar nutrients, pot contribuir a millorar la salut i a reduir el risc de patir algunes malalties.
D’altra banda, alguns aliments o patrons alimentaris poden tenir efectes perjudicials per a la salut i convé, per tant, evitar-los o consumir-los com menys millor. Es tracta d’aliments ultraprocessats i rics en sal, sucre i greixos malsans, com la brioixeria, les begudes ensucrades, els snacks salats, les postres làcties ensucrades, els embotits i altres carns processades, etc.
Així, conèixer tant les propietats i el valor nutricional dels aliments com les característiques relacionades amb la seva producció i distribució, és un aspecte importat a l’hora d’integrar l’alimentació saludable en la nostra vida quotidiana.
Les fruites
La fruita és un aliment amb un paper molt destacat en la nostra alimentació. El consum d’almenys tres racions de fruita al dia contribueix a una alimentació saludable i a la prevenció de múltiples trastorns.
S’entén per fruita fresca el fruit, la llavor o les parts carnoses dels òrgans florals de plantes conreades o silvestres amb un grau adequat de maduresa. En aquesta classificació, no s’inclou la fruita seca (nous, avellanes, ametlles, castanyes, etc.) ni les llavors o fruites oleaginoses (oliva, coco, etc.). Alguns fruits com el tomàquet, la carbassa, l’albergínia o el pebrot, tot i ser botànicament una fruita, es tracten, per la seva composició nutricional i ús culinari, com si fossin hortalisses o verdures.
Malgrat que de fruita n’hi ha moltes varietats, la composició nutricional de la majoria és semblant: l’aigua n’és el component principal, els sucres (entre un 5 i un 20% en funció de la fruita) aporten en general poques calories, no contenen pràcticament greixos (excepte algunes varietats com l’alvocat i el coco) i són una bona font de fibra, vitamines (sobretot àcid fòlic, vitamina C i carotens), minerals (en especial potassi i magnesi) i substàncies fitoquímiques (com carotenoides o flavonoides), entre d’altres.
El consum d’almenys tres racions de fruita al dia contribueix a una alimentació saludable i a la prevenció de múltiples trastorns
La fruita i les hortalisses comparteixen moltes propietats nutricionals. Tot i que les hortalisses solen tenir un contingut d’hidrats de carboni i sucres menys elevat, tant les unes com les altres són riques en aigua, fibra, vitamines, minerals i compostos fitoquímics amb potencials efectes beneficiosos per a la salut. Per aquest motiu, s’esmenten conjuntament els beneficis per a la salut del consum de les fruites i de les hortalisses.
Es recomana el consum diari mínim de 5 racions de fruita i hortalisses per tal de beneficiar-se dels seus nombrosos avantatges per a la salut, tots àmpliament documentats:
- El consum habitual de fruites i hortalisses s’ha associat a menys risc de mortalitat.
- Segons l’OMS, la baixa ingesta de fruites i hortalisses causa milions de morts l’any, i la majoria són per malalties cardiovasculars, càncer, malalties respiratòries i diabetis.
- Com més gran és la ingesta de fruites i hortalisses, més baixa és la incidència de malalties cròniques.
- L’augment del seu consum diari de 3 a 5 racions disminueix un 26% el risc de patir un accident cerebrovascular.
- Una ingesta adequada de fruita s’associa a menys risc de patir sobrepès o obesitat.
www.gencat.cat
Visita el comerç de proximitat.