Contacta amb nosaltres. Clicka aquí
Aquest mes de novembre ha estat marcat per dos importants congressos, on ens hem pogut actualitzar i nodrir del coneixement i experiències d’altres companys.
El primer d’ells, del qual parlarem avui, el Congrés Nacional de Fisiomàtica, vam aprendre una mica més com es relaciona la part psicoemocional amb el cos, el dolor i les malalties, i com, des de la fisioteràpia, podem ajudar i integrar aquesta part en els nostres tractaments.
Aprofitant el viatge a València, on es realitzava el congrés, vam col·laborar amb els afectats per la Dana portant material infantil recollit a una de les zones afectades (Sedaví).
Volia compartir amb tots vosaltres algunes reflexions d’aquell dia per començar a entendre el nostre cos i com s’expressa.
“1 de cada 3 pacients van al metge de capçalera per dolors psicosomàtics”
(Soteras, 2016).
Això vol dir que hi ha presència de símptomes corporals que suggereixen un trastorn físic sense causa orgànica demostrable o mecanisme fisiològic conegut que els expliqui completament, estant aquests símptomes associats a factors psicològics o estrès.
Segons l’OMS el 90% de les malalties tenen un principi psicosomàtic, ja que la influència de la ment sobre el funcionament del cos i els sistemes que l’integren és indiscutible.
“Tot el que no es pot expressar exteriorment queda imprès interiorment en forma de símptoma” ( DR. Salomon Sellam )
La teràpia somàtica utilitza eines centrades en el cos per aconseguir la integració i transformació d’un mateix a través de pràctiques concretes de sensibilització del cos i del moviment destinades a promoure el benestar psíquic-físic.
En el cos està tot interrelacionat. Som part d’un Tot. No hi ha ni un sol procés corporal que no impacti en sistemes aparentment llunyans.
Les respostes corporals són diferents davant un estrès agut (de poca durada) que en un estrès crònic (més perllongat en el temps alterant les respostes fisiològiques).
“Hi ha emocions que la nostra ment detecta com perilloses i respon activant un programa de supervivència, de la mateixa manera que el Sistema Immune s’activa contra les cèl·lules del nostre propi cos.” (John E. Sarno).
La malaltia té un sentit precís, és útil i vital. És la manifestació d’una emoció inconscient bloquejada i s’expressa a l’aparell, òrgan o teixit que representa simbòlicament l’experiència emocional viscuda.
Enfront un estímul, percibim perill o seguretat. Sempre hi ha una persona darrera una percepció, amb un model intern, una relació amb l’entorn i uns patrons de repetició concrets.
“El cos sap el que la ment encara no se n’ha adonat” (Antonio Damasio). “La Salut és el silenci del cos” ( Carlos López-Otín).
Les emocions no gestionades perpetuen el dolor crònic. El dolor no és només físic, sinó una expressió de conflictes emocionals. Comprendre aquesta connexió ajuda a realitzar tractaments més efectius.
Potser hi ha conceptes que ens costen d’entendre, perquè, actualment, vivim principalment en la part racional, mental i productiva, desconnectats de les nostres sensacions, intuïcions i del que el cos ens expressa. És important que a poc a poc anem prenent consciència.
Tot el que ens envolta, ens passa i vivim té una resposta psicoemocional que afecta d’alguna manera a la part física, fisiològica i orgànica.
Al final el nostre cos només és un conjunt de reaccions bioquímiques, electromagnètiques i mecàniques, que organitzades a la perfecció, fan que tot funcioni en equilibri.
Del segon congrés en parlarem un altre dia…o en vàries ocasions.
Recorda que aquestes festes de Nadal pots regalar Salut!
Des d’ésser fisioteràpia apostem per uns tractaments integradors, amb una visió global on cada ésser és el nucli central del tractament.