Tens algún d’aquests símptomes?
Potser pateixes un trastorn a l’articulació Temporomandibular (ATM).
L’ATM és la responsable dels moviments mandibulars, fent que la boca sigui funcional al menjar i parlat,
realitzant l’obertura, tancament, protusió, retrusió i diducció de la mandíbula.
Quan presenta una disfunció es limita la mobilitat de la boca, i per tant, la seva funció.
Les alteracions més comuns son el síndrome de l’articulació temporomandibular, fractures, luxacions o subluxacions, bruxisme i artritis, que es caracterítzen per produir dolor, inflamació, limitació de la mobilitat articular i desequilibri muscular.
La fisioterapia tracta el conjunt d’alteracions relatives a aquesta articulació i les estructures anatòmiques que l’envolten. Busca mantenir, optimitzar i potenciar el moviment de l’ATM a través de tècniques per modular el dolor, millorar la mobilitat articular, requilibrar els músculs i millorar la funcionalitat del conjunt. Sense oblidar-nos per això, de la regió cervical i craneal, molt connectades i relacionades amb la mandíbula, la seva funcionalitat i alteracions.
El Síndrome de l’articulació temporomandibular es caracteritza per l’afectació articular i muscular de l’ATM i de la columna cervical, amb l’aparició de dolor muscular, inflamació, espasmes, crepitacions, sensació de bloqueig i moviment limitat. Sense tenir una causa clara pot estar influenciat per un excès de tensió, mala alineació, desequilibri articular o moviment alterat.
Les luxacions o subluxacions es produeixen per una mala congruència en el còndil o en el menisc de l’articulació. Pot haver crepitació, dolor, bloqueig articular amb obertura limitada o exacerbada.
El bruxisme és el que tots coneixem com apretar o grinyolar les dents. Aplicant una gran pressió sobre els músculs, teixits i estructures que envolten la mandíbula, podent causar dolor articular, inflamació, mal de cap, mal d’orella i lesions dentals. Es sap recentment, que es tracta d’un trastorn involuntari de la musculatura masticatoria que genera el cervell com un estímul automatitzat, com pot ser caminar o respirar. Pot aparèixer tant despert com dormint, amb una gran influència dels factors psicosocials com l’estrés o l’ansietat que poden desencadenar-lo.
Fixat com col·loques la llengua quan estàs en repòs, si apretes les dents habitualment, si tens mal de cap o dolor quan menges, si et costa obrir la boca o s’obra més de la compta. Si és així, podem ajudar-te a millorar aquestes molèsties!