El dia 8 de setembre és el DIA MUNDIAL DE LA FISIOTERÀPIA, i des de la confederació World Physiotherapy conmemoren el dia tractant i donant a conèixer una patologia concreta.
Aquest any ens toca parlar de l’Artrosi i el paper dels fisioterapeutes en la seva prevenció i en la gestió de les persones afectades per aquesta artropatia.
L’artrosi és una patologia reumatoide que lesiona el cartílag articular, teixit que recobreix els extrems ossis que s’uneixen per formar les articulacions. Causada per un desgast i degeneració d’aquest cartílag, produeix dolor mecànic, que apareix amb el moviment i millora amb el repòs, rigidesa i incapacitat funcional.
És important diferenciar-la de l’artritis, on la causa de la patologia és la inflamació.
Acostuma a ser una patologia irreversible, per això la seva prevenció és important. Un cop establerta també podem treballar per estabilitzar-la i millorar la simptomatologia.
Alguns factors de risc són incontrolables, com haver patit una lesió articular prèvia (a qualsevol edat), edat (augmenta a mesura que envellim), ser dona, antecedents familiars.
Però d’altres els podem modificar, com el sobrepès/obesitat i la condició física, per això mantenir-se físicament actiu, enfortir els músculs que envolten l’articulació i mantenir-se en un pes adequat, són les coses més importants que pots fer.
L’exercici està indicat i és necessari per a totes les persones amb artrosi!
Sempre adaptat a les necessitats de cada individu i a la fase i estat de la patologia, però independentment de l’edat, la gravetat dels símptomes o el nivell de discapacitat, ENS HEM DE MOURE. És recomanable que sigui de manera pautada i individualitzada pel teu fisioterapeuta, per assegurar-te que l’exercici, la intensitat i la dosi són les adequades per a tu.
L’exercici regular redueix el risc d’artrosi, les fractures de maluc i el risc de caigudes en gent gran. En el maneig de l’artrosi, l’exercici i l’activitat física són estratègies de primera línia, segures i basades en l’evidència, per tant, indispensables i prioritàries en qualsevol tractament.
Amb una pauta adequada d’exercici pots endarrerir o evitar la cirurgia i la col·locació d’una pròtesi articular, prevenir i alentir el deteriorament funcional, reduir el dolor i mantenir la mobilitat.
Si pateixes artrosi o dolor articular i no saps per on començar, no dubtis en contactar-nos, et podem ajudar!
A més, durant el mes de setembre, per celebrar el Dia Mundial de la Fisioteràpia, tidrem diferents sorpreses! Estigueu atents a les xarxes socials @esserfisioterapia !