Salut totes

Aprenent a desaprendre. Desmuntem mites sobre drogues

Hi ha molts mites al voltant de les drogues i el seu consum, com, per exemple, pensar que l’alcohol ajuda a entrar en calor, que el cànnabis no crea dependència o que fumar una cigarreta relaxa. Aquí trobareu informació per desmuntar alguns d’aquests d’ells.

Què una droga sigui natural vol dir que és innòcua? NO

El fet que una substància sigui natural no vol dir que no pugui tenir efectes nocius per a l’organisme, no vol dir que sigui innòcua, com és el cas del tabac. Cal tenir present que alguna d’aquestes substàncies naturals pot tenir efectes molt potents, com és el cas de determinats tipus de marihuana i bolets. El consum d’aquestes substàncies provoca alteracions en el funcionament normal del cervell.

 

Totes les persones que consumeixen drogues s’hi tornen addictes? NO

No hi ha un únic factor que determini si algú que consumeix drogues s’hi tornarà addicte. El risc de desenvolupar aquesta malaltia està influenciat per una combinació de diferents factors, que inclou la constitució biològica de les persones, l’entorn social i l’edat o etapa de desenvolupament en què es troben. Com més factors de risc es tenen més gran és la probabilitat que el consum de drogues comporti l’addicció. N’hi ha de caràcter social, com ara el fet de viure en un entorn molt desfavorit; de caràcter familiar, com ara la manca de lligams amb la família o el fet que els pares i les mares  tinguin actituds favorables respecte al consum de drogues; de caràcter escolar, per exemple, experimentar fracàs escolar, i també de caràcter individual o interpersonal, com ara presentar problemes de conducta de manera precoç i persistent.

 

Tota la joventut consumeix drogues? NO

El consum de drogues s’associa fàcilment amb la població jove, però la majoria dels joves no en consumeixen i els que ho fan en solen consumir als espais d’oci i, generalment, pot tractar-se d’un període d’experimentació.

 

Els maltractadors són addictes a les drogues com l’alcohol, són aturats, estan estressats, són violents a causa de la seva situació personal? NO

Totes les persones que es troben en una situació d’atur, les que fan un abús de begudes alcohòliques o de drogues o bé les que pateixen estrès no són pas violentes. L’alcohol i les drogues són factors de risc perquè redueixen els llindars d’inhibició, però no causen la violència. Molts maltractadors no abusen de cap substància, ni són persones sense ocupació, sinó que en ells els factors de risc més importants són les creences interiors i el context masclista que sovint educa els homes a demostrar la seva autoritat amb la violència. 

 

El tabac i l’alcohol són drogues? SÍ

Tot i ser dues substàncies legals, el tabac i l’alcohol també són drogues perquè actuen sobre l’organisme provocant diferents efectes indesitjables i tenen la capacitat de generar tolerància i dependència.

 

Les noies que surten de festa i consumeixen drogues busquen sexe? NO

Les noies quan surten de festa és perquè volen passar-s’ho bé. En aquest espai, algunes d’elles, en algunes ocasions, poden decidir fer un ús recreacional de substàncies, de la mateixa manera que ho fan els nois, però això no vol dir que associat a aquest consum hi hagi un major interès per tenir relacions sexuals. Tampoc significa que hi hagi una major accessibilitat sexual sense consentiment. Cada noia decidirà com, quan i amb qui vol tenir relacions sexuals i el seu consum de drogues no ens dóna cap missatge al respecte.

 

A les dones addictes a drogues no els importa res que no siguin elles mateixes? NO

Les dones addictes a alguna/es substàncies, igual que els homes, poden tenir dificultats vitals en diverses esferes de la seva vida igual que les tenen els homes. Això no implica que la seva vida es redueixi només a aquest consum. La diferència està en el fet que a les dones se’ls hi atribueix, socialment, una sèrie de rols de cura sobre altres persones (infants, altres familiars, etc. ) que fan que la dificultat per poder exercir-los durant una etapa de la vida sigui molt més jutjada que en el cas dels homes addictes.

 

Beure alcohol només els caps de setmana pot comportar riscos per a la salut? SÍ

Un consum elevat d’alcohol, tot i que sigui de forma puntual, com ara el cap de setmana, pot ocasionar un important dany per a la pròpia salut, per exemple, un coma etílic, i un augment del risc de patir altres problemes, ja que es pot associar a altres conductes de risc com la conducció sota els efectes de l’alcohol, les pràctiques sexuals sense protecció o les agressions sexuals.

 

Si s’ha begut massa i es pren un cafè, s’està en bones condicions per conduir? NO

Si s’ha begut massa, no es pot conduir. És al cap d’un temps que el cos elimina l’alcohol consumit. Un cafè pot donar sensació de tensió, però no manté l’alerta per conduir ni restaura els sentits que ja han estat afectats pel consum d’alcohol.

 

Vomitar accelera l’eliminació d’alcohol a la sang? NO

Un cop l’alcohol ha arribat a la sang, el fetge el va metabolitzant a una velocitat constant, que no varia amb cap dels procediments amb què es provi d’accelerar-ho. Ni vomitar, ni refrescar-se, ni prendre cafè, no serveixen per eliminar l’alcohol més de pressa. Tot i que pot fer que hi hagi la sensació d’estar més despert, no ajuden a eliminar l’alcohol ni a millorar les habilitats psicomotores.

El tabac light és tan perjudicial com el tabac normal? SÍ
Els cigarrets light contenen les mateixes substàncies perilloses que el tabac normal; només s’hi han reduït els nivells de nicotina i de quitrans.
Moltes persones fumadores inhalen més sovint i més intensament per compensar els baixos nivells de nicotina d’aquest tipus de cigarrets. En conseqüència augmenta la ingestió dels altres tòxics que contenen.

Fumar amb la finestra oberta, evita que el fum s’hi acumili? NO
S’ha demostrat que fumar al cotxe amb la finestra oberta no evita que el fum romangui a l’habitacle del vehicle. El cotxe és un lloc d’exposició molt important a les substàncies tòxiques del tabac per les elevades concentracions que se’n poden registrar.

Si es deixa de fumar s’augmenta de pes; el tabac ajuda a no engreixar-se? NO
No totes les persones que deixen de fumar s’engreixen. Deixar de fumar augmenta els nivells d’ansietat per la privació de nicotina i això pot provocar un augment de la ingesta. És per aquest motiu que es recomana que a l’inici del procés es controli la presa d’aliments rics en calories i s’eviti picar entre hores. També es recomana fer esport i, en definitiva, portar una vida saludable.

Els cigarrets electrònics són perjudicials? SÍ
No es coneix la totalitat dels productes que contenen i no hi ha prou dades sobre les seves emissions. En el cas dels que porten nicotina, aquesta és alliberada directament als pulmons. La nicotina és una substància química addictiva i tòxica que en quantitats excessives pot ser letal. La quantitat de nicotina inhalada amb una cigarreta electrònica és variable en funció del contingut real del cartutx, que podria ser diferent de l’anunciat, i també de la manera en què s’utilitza el dispositiu.

El cànnabis té efectes terapèutics, per això és sa? NO

El fet que una substància tingui propietats terapèutiques vol dir que millora els símptomes d’alguna malaltia, no pas que consumir-la sigui sa per si sol. S’ha vist que alguns principis actius del cànnabis tenen efectes terapèutics que són indicats per a certes malalties. En aquest casos, s’aconsella que s’administri en forma de preparats (esprai) o en infusió, però no fumat, i que es faci amb la supervisió de professionals. Per això, el cànnabis per a ús terapèutic no té res a veure amb un consum lúdic i recreatiu.

 

Els porros enganxen? SÍ

El consum de cànnabis pot generar dependència (addicció), tot i que hi ha moltes persones que fumen porros que no en desenvolupen. Algunes pistes per saber si s’hi està enganxat són: quan se’n fuma sol, per evadir-se dels problemes, si fumes al matí, quan s’està neguitós perquè no se’n té. També s’ha de tenir en compte que habitualment el porros es fan amb tabac, substància altament addictiva, i, per tant, a vegades el consum i la seva probabilitat de dependència augmenten.

 

Fumar porros és més sa que fumar tabac o beure alcohol? NO

És arriscat comparar la perillositat de les drogues sense tenir en compte la persona que les pren, el context de consum, la freqüència i la quantitat. En qualsevol cas, no són sans ni l’alcohol ni el tabac ni els porros. En el cas del cànnabis, a més, cal tenir en compte que:

  • El fum dels porros té components tòxics semblants als del tabac (tret de la nicotina). A més, els porros solen fumar-se barrejats amb tabac i sense filtre, amb la qual cosa el fum inhalat resulta més perjudicial.
  • A diferència de l’alcohol que, si més no, els joves solen consumir només els caps de setmana, sovint es tendeix a fumar porros cada dia, és a dir, a convertir-ho en un hàbit.

 

La cocaïna  elimina els efectes de l’alcohol? NO

La cocaïna és una substància estimulant que pot emmascarar l’efecte depressor de l’alcohol, però en cap cas n’elimina o en disminueix els efectes. Per això, malgrat que es té una sensació de domini de la situació, les capacitats segueixen estan alterades i davant un control d’alcoholèmia es continua donant un resultat positiu.

 

La cocaïna  millora les relacions socials? NO

L’efecte estimulant d’aquesta droga pot donar una falsa sensació de seguretat en un mateix i certa sensació de sociabilitat. Això és passatger i després es produeix una baixada intensa que causa fatiga, depressió, mal humor i, fins i tot, agressivitat que es pot traduir en violència.

www.gencat.cat

Aquesta web utilitza Cookies    Veure Política de cookies
Privacidad