Comencem l’any nou ple de propòsits, anirem al gimnàs, deixarem de fumar, menjarem més sa… Però perquè no arromangar-nos i fer una reforma? Sigui el bany, la cuina o tota la llar, et donem unes pautes perquè no tingueu por i no us estresseu.
El primer de tot és planificar i no tenir pressa en començar, apuntar en un full quines són les vostres necessitats: quantes habitacions necessitem, banyera o plat de dutxa, distribució de la cuina, instal·lacions, etc. Segons el cas s’haurà de dur a terme un projecte que defineixi les accions a executar, i el ideal és que ho faci un professional, sigui un arquitecte o un interiorista. Què ha d’incloure aquest projecte? Plànol actual, plànol de l’estat reformat, plànols de les instal·lacions i climatització, memòria dels materials o elements (la fusteria interior o exterior, endolls i interruptors, sanitaris…) i plànols d’alçats, seccions i detalls. Un cop ja tenim un projecte toca demanar pressupostos.
Escollir el professional per portar a cap una reforma a vegades pot ser frustrant i més si no coneixes a ningú. Preguntar a familiars, amics o coneguts pot ser un pas, la bona o mala experiència d’altres t’ajudarà en trobar el més adient i descartar uns altres. Pots buscar per la teva zona a Google o portals especialitzats, mira les valoracions, quins tipus d’obra solen executar i fotografies dels seus treballs fets, parla amb cada un d’ells i informa’t dels serveis que ofereixen. Un cop escollides les empreses ara és hora de demanar pressupostos i compara’ls, han de ser pressupostos detallats, desglossats per partides i que tots realment estiguin comptant el mateix. Un error molt comú és orientar-se només pel preu, descarta els més econòmics i dels que t’ho englobin tot en un sol conjunt, ja que després poden venir els imprevistos perquè no especifiquen materials (que poden ser de molt baixa qualitat) o a quant et cobren el m2 i la mà d’obra. Molt important (i estàs en el teu dret) és demanar la documentació de l’empresa o autònom: han de tenir els seus treballadors en nòmina millor que autònoms subcontractats, rebut al dia de les quotes d’autònom, Seguretat Social i Hisenda, assegurança de Responsabilitat Civil i Pla de Seguretat, cursos de PRL (Prevenció Riscos Laborals) i TPC (Targeta Professional Construcció).
Important
també saber terminis de lliurament i fases d’execució d’obra, és cert que poden sortir imprevistos que puguin endarrerir, però tampoc volem que tinguem una obra infinita, per exemple per una reforma integral solen ser una mitja de 3 mesos, per un bany uns 10 dies màxim o una cuina entre 2 i 3 setmanes aproximades. I ara sí, amb tota aquesta informació tria el que més s’adapti a les vostres necessitats.
Un cop escollida l’empresa s’han de tenir els permisos adequats abans de començar la feina i informar els veïns dels possibles sorolls i incomoditats. Hi ha d’haver un cap d’obra que es faci responsable i qui et comuniqui qualsevol detall que pugui sorgir, una bona comunicació és primordial en tots dos sentits, si alguna cosa no t’agrada també parlar-ho per a una bona avinentesa. També s’han de fixar els mitjans de pagament, és habitual que l’empresa demani entre un 40% o 50% per avançat, després poden facturar segons treballs realitzats o bé una part a meitat d’obra, i la resta un 20% un cop finalitzada l’obra.
No és recomanable renunciar a l’IVA, no només és una obligació, sinó que és la garantia per poder reclamar en cas de qualsevol problema o desperfecte, sense factura especificada perds tot el dret a reclamacions.
I ara sí, un cop mans a l’obra, armat de paciència i no desesperis, gaudeix anar de compres i escollir materials, involucra’t i encara que a vegades no vegis el dia en què s’acabaran i tinguis ganes de netejar i decorar al teu gust, recorda que qualsevol obra per petita que sigui és un procés complex i s’ha d’executar bé. Al final les obres sempre s’obliden.
Feliç reforma!!