Les teràpies fascials són un conjunt de tècniques que s’apliquen sobre la fàscia per alliberar-la i mantenir-la en un estat òptim facilitant la seva funció.
No hem de confondre-ho amb les teràpies facials, que son les destinades a tractar la cara i el cutis.
La fàscia està constituïda per un conjunt d’estructures de teixit conjuntiu que engloben i connecten tot l’organisme.
Fa uns anys es veia només com un sistema d’envoltori de vísceres i músculs, però amb l’augment de la investigació, s’ha demostrat que té múltiples propietats i funcions. Contribueix en la correcta funció orgànica i de coordinació neuromuscular, pateix les conseqüències de l’estrès mecànic, postural, psicològic o emocional. A més, és un important nexe d’unió entre estructures musculoesquelètiques i viscerals.
A causa d’aquestes situacions d’estrès prolongat es creen alteracions i lesions tissulars a diferents nivells que ens poden provocar dolor i dificultats de moviment.
Existeixen múltiples formes per abordar i tractar el teixit fascial, des de tècniques manuals directes sobre el teixit danyat, tant a nivell musculoesquelètic com visceral, tècniques indirectes amb escolta del moviment fascial, tècniques instrumentals com els ganxos o foam roller, tècniques craniosacrals sobre les meninges, entre d’altres. Inclús l’acupuntura o auriculoteràpia influeixen i provoquen modificacions sobre el teixit conjuntiu.
A ésser fisioteràpia estem especialitzats en les teràpies fascials i seguim formant-nos en aquest ampli camp, ja que permet treballat tot el cos en gran profunditat i eficàcia de forma suau i poc agressiva amb importants canvis i millores a tots els nivells. Podem abordar estructures musculoesquètiques, neuromeningees (embolcall del sist nerviós central) o viscerals, a més de les connexions que es creen entre aquests diferents sistemes, fent que una restricció en un d’ells influeix directament en un altre. Per exemple, podríem parlar de rigideses i dolors lumbars provocats per alteracions intestinals, ja que els intestins estan subjectats a través de teixit connectiu, a mode de brides, a la paret lumbar, provocant que qualsevol tensió o mala motilitat abdominal, provoqui molèsties o alteracions musculoesquelètiques a nivell lumbar.
Tot el nostre organisme està connectat entre sí, des del més superficial al més profund, des del cap fins als peus, per això és important fer una valoració global i abordatge extens per totes les estructures que es puguin veure danyades o alterades.