Salut totes

Els aliments ultraprocessats

Els aliments són productes naturals o elaborats, formats per elements anomenats nutrients, com ara proteïnes, hidrats de carboni, greixos, vitamines, minerals i aigua, entre altres compostos, i necessaris per al bon funcionament de l’organisme.

Una alimentació saludable, com per exemple la dieta mediterrània, inclou aliments nutritius, especialment els d’origen vegetal, com ara les hortalisses, les fruites, els llegums, les fruites seques, els cereals i derivats com el pa, la pasta i l’arròs integrals, i l’oli d’oliva verge. El consum d’aquests aliments, a més de proporcionar nutrients, pot contribuir a millorar la salut i a reduir el risc de patir algunes malalties.

D’altra banda, alguns aliments o patrons alimentaris poden tenir efectes perjudicials per a la salut i convé, per tant, evitar-los o consumir-los com menys millor. Es tracta d’aliments ultraprocessats i rics en sal, sucre i greixos malsans, com la brioixeria, les begudes ensucrades, els snacks salats, les postres làcties ensucrades, els embotits i altres carns processades, etc.

Així, conèixer tant les propietats i el valor nutricional dels aliments com les característiques relacionades amb la seva producció i distribució, és un aspecte importat a l’hora d’integrar l’alimentació saludable en la nostra vida quotidiana.

Els aliments ultraprocessats són aquells que s’han elaborat industrialment, sovint amb molt poca matèria primera, i contenen additius i substàncies afegides, a més de sucres, greixos, sal, midons, etc., per tal de modificar els aspectes sensorials del producte.

Aquests productes solen tenir gustos molt intensos i envasos i embalatges molt atractius, són fàcils i ràpids de consumir i estan promocionats per campanyes publicitàries molt potents, normalment adreçades a infants i adolescents.

Les begudes ensucrades i energètiques, la brioixeria, les galetes i els cereals ensucrats de l’esmorzar, les patates xips i similars, les xocolates, els iogurts de gustos i altres postres làcties ensucrades o els plats precuinats en són alguns exemples.

El consum d’aquest tipus d’aliments s’associa amb un major risc de patir malalties i trastorns com la hipertensió, la diabetis, l’obesitat i alguns tipus de càncer.

El menjar ràpid

Els establiments de menjar ràpid o fast food, sovint freqüentats per adolescents i joves amb un nivell adquisitiu mig-baix, compten amb una àmplia oferta d’aliments ultraprocessats. Malgrat això, es poden fer seleccions més o menys saludables en aquests establiments. En aquest sentit, hi ha algunes qüestions que cal tenir en compte:

  • El menjar ràpid mediterrani (entrepans vegetals, pizzes d’hortalisses, coques, pites de falàfel, tapes d’hortalisses…), per les seves característiques nutricionals, és més recomanable que l’anglosaxó, sempre que s’integri dins d’uns hàbits alimentaris saludables. Cal adaptar les quantitats a les necessitats de cadascú.
  • Les begudes que normalment acompanyen aquests tipus d’àpats acostumen a enriquir considerablement el seu valor energètic. L’aigua seria l’opció més recomanable. En cas de voler escollir altres begudes, convé prioritzar les opcions light o sense sucre, així com les cerveses sense alcohol.
  • Les amanides serien un bon complement a aquests tipus d’àpats per tal de millorar l’equilibri, ja que aquests locals no acostumen a oferir fruita fresca com a opció de postres.

www.gencat.cat

Visita el comerç de proximitat.

Aquesta web utilitza Cookies    Veure Política de cookies
Privacidad