El passat 20 d’octubre es va celebrar el Dia Mundial de l’Osteoporosi, amb l’objectiu de conscienciar sobre la prevenció i el tractament d’aquesta patologia, us explicarem algunes coses que potser no sabíeu.
Què és?
L’osteoporosi és una malaltia metabòlica on s’altera el procés de remodelació òssia, produint la pèrdua de densitat òssia. L’estructura interna de l’os, les trabècules, es desmineralitzen i es tornen més fines i més fràgils. Disminueix la resistència als cops amb augment de la probabilitat de patir alguna fissura o fractura.
Es diu que és una “malaltia silenciosa” perquè no saps que la tens fins que et fas una fractura. En estats avançats poden aparèixer altres indicadors i símptomes com el dolor muscular, pèrdua de massa muscular i densitat òssia, fragilitat i fractures recurrents, inestabilitat, alteració de la postura, la pèrdua d’alçada quan afecta la columna vertebral o a les deformitats.
A vegades es confon amb l’artrosi, ja que ambdues es relacionen amb l’envelliment, però si has llegit el passat article sobre l’artrosi, veuràs que són ben diferents.
Què pots fer?
La prevenció és la teva aliada.
● Exercici per enfortir els músculs com caminar i treballar la força.
● Exercici d’equilibri per disminuir el risc de caigudes i evitar la conseqüent pèrdua funcional.
● Millora la teva alimentació (més alcalina i menys àcida)
● Redueix l’estrès.
● Dosi diària de Vit D, pren el sol cada dia uns minutets.
Com et pot ajudar la fisioteràpia?
● Exercici terapèutic: La immobilització i la falta d’activitat afavoreixen l’osteoporosi, per això és tan important moure’s! Quan els músculs s’activen, traccionen el teixit ossi i estimulen la mineralització. És important fer exercicis de força i flexibilitat.
● Magnetoteràpia: Ajuda a la regeneració. Sempre amb un aparell de qualitat i acompanyada d’un especialista.
● Educació postural: Tant en postures de repòs com en moviment, facilitarà a tenir una bona mecànica de la càrrega i a fer els moviments i transferències amb més facilitat.
● Tècniques de relaxació i respiració: Ajuden a millorar la circulació i a tenir un millor control del dolor de forma natural, ja que tenen un efecte reequilibrador en l’homeostasi del cos.
● Treball de la marxa, equilibri i coordinació per disminuir el risc de caigudes.
Si pateixes osteoporosi, o tens algun dels factors de risc, i vols millorar el teu estat físic i de salut, no dubtis a contactar amb nosaltres.