Salut totes

LESIONS MUSCULARS.

 

Existeixen diferents tipus de lesions musculars, i acostumen a ser la primera causa de
consulta en fisioteràpia, ja que, tothom en algun moment en pateix.

Afecten el teixit muscular i tot el que l’envolta, teixit connectiu, vascularització, innervació, tendó.

Tipus de lesions musculars:

Contractures:

Són les lesions més freqüents i que afecten la majoria de la població. Són contraccions mantingudes en una o vàries fibres musculars, que per una sobrecàrrega, mal gest, moviment repetitiu o tensió mantinguda, es queden actives i no reben el senyal de relaxació. Pot aparèixer de forma sobtada amb dolor agut mecànic i a la palpació, augment de densitat i volum muscular amb pèrdua d’elasticitat, i limitació de la mobilitat. O, de manera progressiva per petites tensions que se’n van acumulant, on els símptomes són més lleus però amb molèsties persistents.

Rampes: Contracció sobtada involuntària, intensa i dolorosa de diversos grups de fibres musculars. Acostuma a durar pocs segons o minuts. Es produeix per un esforç exagerat, fatiga muscular o deshidratació (després de l’exercici). També pot ser degut a una causa neural, on estarà afectat el nervi que innerva al múscul (ex. en ciatiàlgies poden aparèixer rampes a la cama).

Dolor muscular d’aparició tardana (Tiretes, “agujetas”): apareixen quan somets al
múscul a un esforç per al qual no està preparat en aquell moment, exercici intens,
sobreesforç o manca d’hàbit. Apareixen 24-72 h després de l’exercici. Durant els anys hi han hagut múltiples teories de la seva causa, recentment es creu que són degudes a petites microruptures que es produeixen a les fibres musculars, acompanyades de microlesions amb augment de temperatura i inflamació del teixit, activant els mecanismes de resolució de la inflamació, fet que allibera substàncies nociceptives causants del dolor.

Contusió: Traumatisme directe sobre el múscul per caiguda o cop, habitual en esports de contacte. Es produeix una inflamació amb dolor difús i una contracció muscular reflexa que pot variar en funció de la intensitat de l’impacte.

Distensió: És un estirament exagerat del múscul que es produeix quan aquest arriba al límit de la seva elasticitat sense arribar a trencar-se. Causa inflamació i dolor difús. Es produeix habitualment per moviments bruscos, de gran amplitud i amb un escalfament inadequat o escàs.

Ruptura Fibril·lar (ruptura parcial o desgarro): Ruptura d’un cert nombre de fibres
musculars sense que afecti a tot el múscul. El grau de lesió dependrà de la mida i quantitat de fibres afectades. Síndrome de la pedregada (sensació d’haver rebut un cop de pedra), se sent un espetec i es produeix una sensació de fuetada amb dolor intens. Apareix hematoma localitzat de mida variable. El dolor es queda localitzat en un punt concret amb sensació de punxada durant dies o setmanes, causant una alteració en la mobilitat de la zona afectada.

Ruptura muscular (ruptura total): Hi ha discontinuïtat en el ventre muscular amb un
enfonsament visible (sd “hachazo”). El dolor és molt intens i apareix inflamació immediata, amb augment de temperatura i rubor. Impotència funcional causada per la impossibilitat de contracció muscular. Tractament quirúrgic.

Factors que produeixen lesions musculars:
● Mala preparació dels entrenaments amb càrregues elevades sense un bon escalfament i tornada a la calma.
● Lesions prèvies amb una mala recuperació o cicatrització.
● Sobrecàrregues continuades i excés de tensió muscular.
● Estrés.
● Sobrepès o obesitat.
● Mala alimentació amb dèficit proteic i mala hidratació.
● Sedentarisme.

Com prevenir les lesions musculars:
● Tenir un bon to muscular, realitzar exercicis de potenciació perquè els músculs siguin capaços de mantenir el nivell d’activitat i tensió que els hi sol·licitem.
● Realitzar exercici de mobilitat a diari.
● Fer un bon pla d’entrenament, amb escalfament abans de l’exercici i
estiraments posteriorment.
● Mantenir una vida activa.
● Deixar temps de descans i recuperació muscular, dins de cada sessió d’entrenament
i entre elles.
● Evitar postures mantingudes durant temps prolongat i moviments repetitius.
● Tenir una bona higiene postural.
● Massatges i banys d’aigua freda per millorar la circulació i recuperar el to muscular.
● Mantenir una bona hidratació i alimentació.

Aquesta web utilitza Cookies    Veure Política de cookies
Privacidad