De ben segur que alguna vegada has sentit la paraula “fibromiàlgia”, però saps què és
realment, i sobretot, que hi pot interferir?
La fibromiàlgia és una patologia que afecta el sistema musculoesquelètic, provocant dolor generalitzat (hiperalgèsia), sense cap explicació aparent (lesió, contusió,.).
És molt més freqüent en dones que en homes.
Els que la pateixen es veuen altament limitats i afectats en la qualitat de vida; alteració de la fatiga i del cicle de la son, alteracions en l’estat anímic i fins hi tot alteracions cognitives.
Els mètodes de detecció d’aquesta consten de: una exploració física pressionant a diversos punts anatòmics específics, i proves de laboratori.
Un elevat percentatge de pacients que pateixen fibromiàlgia, també pateixen de colon irritable, i fins i tot de fatiga crònica. I és que la microbiota intestinal hi juga un paper fonamental. La microbiota intestinal és el conjunt de microorganismes que viuen a l’intestí; aquest son imprescindible per al correcte funcionament del sistema immune.
Les inflamacions intestinals poden contribuir a l’aparició de patologies autoimmunes.
I. Què ens inflama o ens perjudica? L’estrès, una mala alimentació (abús d’ultra processats, sucres,…), la inactivitat (no realitzar exercici físic), el tabac, les alteracions de la son. Aquesta inflamació intestinal afectarà la permeabilitat intestinal, és a dir, hi haurà una pèrdua de la protecció de les partícules que poden i no entrar al torrent sanguini, i per tant, alteraran el sistema immune, augmentant aquesta inflamació.
Si els factors que inflamen perduren en el temps, s’afavoreix la cronificació de la inflamació, donant pas a patologies directes i indirectes al sistema digestiu, com la fibromiàlgia.
Hem de posar el focus al sistema digestiu? Per descomptat!
Si et sents identificat/da i encara no has trobat mitjans al teu problema, des de la fisioteràpia i la psiconeuroimmunoendocrinologia (PNIE), et podem ajudar!