Salut totes

A la platja i a la piscina divertiu-vos amb salut i seguretat i protegiu els infants

L’arribada del bon temps afavoreix el bany a la platja o a la piscina. Tot i que és una activitat saludable i divertida, pot comportar alguns riscos que cal prevenir, com les lesions per caigudes o relliscades i els ofegaments.

 

En el cas dels infants, la supervisió per part de les persones adultes és un factor fonamental per prevenir els ofegaments. Fins i tot quan els nens i les nenes saben nedar o estan familiaritzats amb l’aigua, cal una supervisió contínua per part d’una persona adulta durant el bany o el joc a la platja o a la piscina: en el cas dels lactants i els infants més petits, cal mantenir-se sempre a una distància que permeti agafar-los allargant el braç mentre que, per supervisar el bany dels més grans, pot ser suficient que es mantinguin a l’abast de la vista.

Gaudiu d’un bany saludable i preveniu ofegaments
Per gaudir d’un bany saludable i prevenir els ofegaments, es recomana seguir aquests consells:

-Quan nedeu, feu-ho sempre en companyia d’altres persones.
Sempre que sigui possible, banyeu-vos en llocs on hi hagi socorristes.
-No us banyeu si hi ha bandera vermella i respecteu sempre els advertiments dels socorristes.
-Eviteu consumir begudes alcohòliques abans de ficar-vos a l’aigua o mentre hi sou navegant o practicant esports aquàtics.
-No entreu de cop a l’aigua la primera vegada que us banyeu, després de menjar, d’haver pres molta estona el sol o d’haver fet un exercici físic intens.
-Sortiu immediatament de l’aigua en cas d’indisposició.
-Si patiu qualsevol malaltia per la qual feu un seguiment mèdic, i especialment si teniu una malaltia cardíaca o circulatòria, consulteu els professionals sanitaris sobre la idoneïtat de la pràctica del bany, la natació o altres activitats aquàtiques.

Vetlleu per la seguretat dels infants
És convenient que totes les persones que han de tenir cura de la seguretat dels infants a la piscina i a la platja segueixin aquestes mesures de prevenció:

-Ensenyeu els infants a nedar.
-Eviteu que els infants i els adolescents juguin a donar-se empentes a la vora de la piscina, a saltar l’un per sobre de l’altre, a enfonsar-se, a tirar-se en cadena pels tobogans, etc., i feu que respectin les normes de seguretat de les instal·lacions.
-Assegureu-vos que una persona adulta responsable vetlli constantment per la seguretat dels infants mentre es banyin o juguin a prop de l’aigua. Els infants més petits estan exposats al risc d’ofegar-se encara que sàpiguen nedar.
-No consumiu begudes alcohòliques i eviteu les distraccions (consultar el mòbil, llegir, etc.) mentre vigileu el bany dels infants.
-Dediqueu l’atenció necessària d’acord amb l’edat i les característiques dels infants: els més petits sempre a l’abast de la mà, els més grans sempre a la vista.
-No confieu la seguretat dels infants a les joguines inflables: les joguines no són embarcacions ni elements de seguretat.
-Assegureu-vos que els infants que no saben nedar duguin posat un dispositiu (armilla, “bombolleta”, etc.) adaptat a cada edat, que n’afavoreixi la flotabilitat i que ajudi a mantenir el cap fora de l’aigua en cas que hi caiguin.
-Si viviu o passeu les vacances a un lloc amb piscina, assegureu-vos que cap infant hi pugui accedir sense anar acompanyats d’una persona adulta responsable. Si a la vostra llar disposeu d’una piscina, instal·leu-hi una tanca protectora al voltant. Molts ofegaments infantils es produeixen a piscines, la majoria privades.
-Eviteu deixar joguines o altres objectes atractius dintre o als voltants de la piscina: els més petits podrien intentar agafar-les i caure a l’aigua.

Què cal fer en cas d’ofegament?
Davant d’un cas d’ofegament, cal seguir els tres passos recomanats per a qualsevol situació d’emergència:

-Protegir la víctima. La prioritat és treure la persona de l’aigua:
Si està conscient, cal estirar-la amb la mà, amb l’ajuda d’una corda, un pal o una branca, o llançant-li un objecte que floti, com una armilla salvavides o un flotador.
Si està inconscient, cal nedar fins on es troba i mantenir les vies aèries (nas i boca) fora de l’aigua mentre se l’arrossega. Convé evitar les heroïcitats en situacions arriscades, ja que és probable que no es pugui ajudar la víctima i que la persona que intenta rescatar-la es posi en perill.
-Cal avisar al servei de vigilància i salvament de la zona, si n’hi ha. En cas contrari, es pot trucar els serveis d’emergències (112).
-Socórrer la víctima. Cal evitar moure-la de manera brusca perquè es pot haver lesionat la columna vertebral. El fet que s’hagi donat un cop al cap amb el fons de la piscina o que no tingui sensibilitat ni mobilitat a les extremitats en són signes d’alerta. D’altra banda, se n’ha de valorar la respiració:
Si està inconscient i respira, cal col·locar-la en posició lateral de seguretat.
Si no respira, convé iniciar ràpidament les maniobres de reanimació cardiopulmonar.

Aquesta web utilitza Cookies    Veure Política de cookies
Privacidad