Salut totes

LES SOMATITZACIONS. Com puc saber si un dolor és somàtic?

Contacta amb nosaltres. Clicka aquí

En els últims mesos m’he estat formant en psicosomàtica clínica i somatitzacions de l’inconscient.
I et preguntaràs, això en què consisteix?

Potser has sentit a parlar de les somatitzacions, però no saps molt bé de què es tracta. Potser has sentit que el dolor és psicològic, o te l’inventes, que el crea la teva ment, però no està al cos, o que el teu dolor serà per sempre.

T’explico una miqueta més QUÈ VOL DIR SOMATITZAR.

Somatitzar és la manera en què el cos comunica el que sentim, com s’expressen les emocions i quin significat poden tenir.

Identificar aquells senyals que ens avisen que alguna cosa no està funcionant correctament, saber que ens diu quan apareix una molèstia, dolor o patologia.

El dolor és un sistema d’alerta per impedir que segueixis fent alguna cosa que t’està perjudicant. És un sistema de parada, per això és important escoltar-lo, sentir-lo i trobar què ens ha vingut a mostrar. Veure’l com un senyal i no com un atac ens pot ajudar a entendre’l una mica millor.

Una emoció és una resposta fisiològica adaptativa, que apareix, ens dona una informació i se’n va. És un moviment que produeix el nostre cos per poder expressar-nos i comunicar-nos.

Una emoció que no és sentida es queda guardada en el cos, i se somatitza esperant que sigui sentida en algun moment.

Quan tot està en calma l’emoció vol sortir, però necessita que li donem permis, cosa que normalment no fem i la deixem guardada. És més fàcil seguir endavant amb l’automàtic del dia a dia. Però passa el temps i comencen a aparèixer mals i patologies, sense saber com ni per què.

Aquesta és la manera que té el cos d’avisar-nos que hi ha coses que encara no han estat vistes i sentides, a través del dolor i els símptomes.

També, per contra, podem trobar-nos un dolor que ens genera una sensació desagradable, llavors apareix l’emoció, com la ràbia, l’enfado, la por, la tristesa, la pena.

Escoltar i tenir cura del cos és imprescindible per entendre i poder viure sense dolor.

Com puc saber si un dolor és somàtic?
– Apareix de forma sobtada i brusca.
– Es repeteix sempre en la mateixa època de l’any o data concreta.
– Quan es tracta millora, però al cap d’un temps torna a reproduir-se.
– Si tens un període d’estrès, un mal dia o un conflicte apareix o empitjora.

I com ho apliquem en la consulta de fisioteràpia?
El més important és escoltar-te, sentir que estàs en un espai segur on pots expressar les teves preocupacions i neguits. Busquem quina emoció desperta i activa el teu dolor, sabent que la major part de les vegades, hi ha alguna cosa que encara no hem detectat i està influenciant en els símptomes, o què, inclús, són la causa de la seva aparició.

O no has sentit alguna vegada més dolor a les espatlles i cervicals en moments d’estrès a la feina? O una lumbàlgia en moments de canvis, com en fer una mudança?
No busquem fer de psicòlegs, ni treballar traumes o patologies mentals.

Només escoltar com el teu cos es comunica, identificar què t’està passant i relacionar totes les parts de l’organisme, la part física, visceral i emocional.
I, a través de la paraula, de la connexió amb els sentits, amb el cos i el moviment, poder alliberar aquestes emocions estancades dins teu, que busquen ser expressades i sentides.

Apostem per una fisioteràpia integrativa, on et veiem com un ésser global, cada part del teu sistema ha de ser valorada i relacionada amb les teves dolències, símptomes i patologies.

Aquesta web utilitza Cookies    Veure Política de cookies
Privacidad