Sóc la Cristina Valdueza, graduada en odontologia per la Universitat de Barcelona. Posteriorment, vaig cursar el Postgrau d’Endodòncia, també a la Universitat de Barcelona. Des que em vaig graduar he anat combinant la feina com a odontòloga generalista amb la formació acadèmica. Em podeu trobar al Centre Mèdic Mogent, de Llinars del Vallès.
Higiene bucodental en nens
Una bona higiene bucodental és clau per evitar malalties orals com la càries o la gingivitis. En aquest article parlarem de com ha de ser la higiene oral dels més petits segons la seva edat.
Des del naixement fins a l’erupció de la primera dent de llet: netejar les genives un cop al dia fent servir una gassa humida (es pot aprofitar el moment del bany). Durant els primers mesos de vida els nadons estan en una fase oral passiva, en la qual gaudeixen del massatge i manipulació de la seva boca.
Des de l’erupció de la primera dent (aproximadament als 6 mesos): realitzar la higiene bucodental amb un raspall de dents especial per a nens i amb la quantitat de dentífric adequada segons l’edat:
- Des de la primera dent fins als 2 anys, com un gra d’arròs.
- Nens majors de 2 anys, com un pèsol.
Pautes del raspallat dental en nens
Qui ha de raspallar les dents dels nens?
Fins als 7 anys no s’adquireix l’habilitat motora adequada per raspallar-se les dent. Es recomana que primer es raspallin sols i que després un adult els faci un repàs per assegurar que la higiene final sigui correcta. En nens petits es recomana tenir dos raspalls de dents: un perquè el nen jugui, el mossegui i es raspalli “sol” mentre el pare o mare fan servir l’altre per raspallar bé.
Quina pasta de dents escollir?
Les pastes de dents fluorades són la millor eina per prevenir la càries. La concentració de fluor es pot veure a l’anvers del tub de pasta de dents. Les recomanacions generals de l’Associació Europea d’Odontopediatria són les següents:
- Des de la primera dent fins als 6 anys: pasta de dents amb 1000 ppm (parts per milió) de fluor.
- Nens a partir de 6 anys: pasta de dents amb 1450 ppm de fluor
Com raspallar-se les dents?
S’han de raspallar totes les cares de la dent, sobretot a la zona entre la dent i la geniva. És recomanable separar el llavi per tenir un millor accés.
- Fer moviments circulars a la zona entre la dent i la geniva
- Seguir un ordre per no oblidar cap zona (per dins, per fora i per on les dents es toquen entre elles).
- Aproximadament, el raspallat ha de durar 2 minuts.
- No oblidar la llengua i les galtes
Cal passar el fil dental? I quan s’ha de passar?
A partir dels 4 anys, aproximadament, es tanquen els espais entre els molars (queixals). Els pares i mares hauran de passar el fil dental per evitar que es facin càries interdentals (entre les dents) per acumulació de menjar. Si no saps com fer-ho, el teu dentista t’ensenyarà.
El fil dental s’ha de passar abans d’anar a dormir i tot just abans de raspallar les dents, perquè la pasta dental pugui fer més efecte.
S’ha de glopejar aigua després de rentar-nos les dents?
No! Si ho fem, perdrem els beneficis anticàries de les pastes amb fluor, ja que s’elimina la pasta que queda a la boca. Aquesta recomanació també l’han de seguir adults amb risc de càries.